svalorvit.gif (1226 bytes)

 Friskare liv nyhetsbrev
januari 2006


svalorvit.gif (1226 bytes)

 

Backa

    

God fortsättning på det nya året!

Hoppas ni har njutit av den vita julhelgen, vilat och samlat krafter för det nya året för att ev. ta tag i nya mål för året eller fullfölja dem du redan arbetar för! Vad skönt att det nu märks mer och mer hur dagarna blir längre och ljusare! Livskrafterna återvänder!

INNEHÅLL:

1. CITAT: LIVET

2. KURSER: AKTIV AVSPÄNNING & EGENVÅRD, VIKTMINSKNING

3. GULLNÄSSOMMARKURSER

4. TIPS: HÄLSOMÄSSOR

5. ARTIKEL KONTROLLBEHOV

*********************************************

1. CITAT: LIVET

”Alla dessa dagar som kom och gick – inte visste jag att de var livet.”
– Stig Johansson

Ibland känner man kanske att dagarna går så fort att man inte hinner stanna upp och njuta av dem. Vart tog de vägen? Eller att dagarna känns tomma utan innehåll.

Försök ta vara på nuet, de små ljusglimtarna och de personliga mötena i vardagen, så berikar du din tillvaro. Det ger dig även kraft och näring.  Då ger du inte bara år till livet, utan också liv till åren!

Ta vara på dagen idag, lyder en indisk dikt Dagen idag!. Gläd någon idag, om inte annat dig själv!

© Lisa Danåsen Wikström 

*********************************************

2. KURSER: 2006

AKTIV AVSPÄNNING & EGENVÅRD

  • FÖRELÄSNING Bli stark genom Avspänning  
    med Lisa Danåsen Wikström
    Onsdag den 15/2  kl 18.00-20.00 inkl fika.
    Katarina Ahlbeck, Hälsopedagog, presenterar ett nytt material om hälsa, ”Sinnenas cirkel”.

Lokal: NBV Jungfrugatan 5, Stockholm.
Entré endast 80 kr. Föranmälan och få portkod senast dagen innan, tel 08-663 94 05.

I samarbete med NBV och Hälsofrämjandet.

  • PROVA-PÅ- och fristående träningstillfälle 

Onsdag den 22/2 kl. 18.30-20.00.
Entré endast 50 kr, medlemmar i Hälsofrämjandet 40 kr. Föranmälan för portkod - se nedan.

  • LÖRDAGSKURSER
    11/3
    samt 22/4 Kl 10.00 – 16.00. Fristående kursdagar som kompletterar varandra, men du kan även gå ena dagen. Kostad endast: 550 kr/dag.

Plats: Sverigehälsan, Timmermansg. 31 vid Mariatorget.

Kursledare: leg sjukgymnast och avspänningspedagog Lisa Danåsen Wikström.

Föranmälan: senast en vecka innan till kurs@friskareliv.se eller 08-716 01 06.

I samarbete med Hälsofrämjandet i Stockholm.

Mer information finns under kurser.

VIKTMINSKNING

© Lisa Danåsen Wikström

*********************************************

3. GULLNÄSKURSER:

Härlig rekreation och aktiv semester med kurs vid havet i den Bohuslänska skärgården

v. 28, 9 - 15/7   AKTIV AVSPÄNNING, Lisa Danåsen Wikström

v. 29, 16 - 22/7 HATHA YOGA / MEDITATION, Annette Sandström

v. 30, 23 - 29/7 HATHA YOGA / MEDITATION, Annette Sandström

 

Utförligare information och priser finns uppdaterade på hemsidan under
Gullnäsgården www.gullnas.se

 

*********************************************

4. TIPS och HÄLSOMÄSSOR

 - Läs intressanta hälsoartiklar som tidningen City har börjat året med. 

- Allt För Hälsan som brukar vara i februari på Stockholmsmässan i Älvsjö är nu flyttad till november. www.alltforhalsan.com 

- Personal, Hälsa & Organisation 4 och 5 april i Worldtrade Center i Sthlm med seminarier, utställning och gratis workshops. www.friskpersonal.nu 

- Elmia Arbetsmiljö 9-11 maj 2006
Mässan för dig som är intresserad av arbetsmiljö- och arbetslivsfrågor. Jönköping. http://www.elmia.se/arbetsmiljo/

*********************************************

5. ARTIKEL: 

KONTROLLBEHOV

 AV EMMA ABRAHAMSSON

Vad innebär det att ha kontroll?

”Ta kontroll över ditt liv”, ”Lär dig kontrollera vikten”, ”Du måste kontrollera ditt humör”. Ordet kontroll används i många olika sammanhang. Vi lägger stor social vikt vid att uppträda som om vi har kontroll över våra liv. En kontrollmänniska förefaller ofta vara fri från rädsla - vilket är en yttre fasad. På ytan har en kontrollerande människa ett organiserat och ordnat liv där allt planeras i förväg. Vi använder ofta ordet kontroll när vi vill beskriva en person som är organiserad och noggrann. Att inte ha kontroll blir då detsamma som att vara slarvig, oorganiserad och nonchalant. Detta är dock inte den verkliga betydelsen av kontroll och icke-kontroll. Ur ett djupare perspektiv är kontroll detsamma som bindning. Det är en egenskap som gör oss låsta och förhindrar att vi använder vår fulla potential. Motsatsen till kontroll är oberoende och flexibilitet. Att vara oberoende och flexibel är detsamma som att vara fri.

Definitioner av kontrollbeteende

Nästan alla människor är låsta i någon form av kontrollbeteende. Hur det tar sig i uttryck är individuellt och ofta uppvisar vi mer än bara ett kontrollbeteende. Kryssa gärna för de beteenden som du känner igen hos dig själv: Perfektionism, Envist fasthållande vid en speciell åsikt, Rigiditet, Intolerans, Misstänksamhet, Ansvarstagande för andras behov, Ilska när du blir motsagd, Girighet, Krävande och kritisk inställning, Beräknande och anklagelsefylld attityd, Svartsjuka, Pedanteri

Varför söker vi kontroll?

Vi söker kontroll för att göra verkligheten mindre skrämmande. Att ha kontroll över yttre faktorer ger oss en känsla av trygghet, och vi hoppas att kontrollen är en garanti för att inget oförutsett inträffar. Vi är livrädda för vad som skulle kunna hända om vi släpper på vårt kontrollbeteende. När vi känner en djup otrygghet i livet, är det lätt att bli besatt av en liten del som vi faktiskt kan kontrollera. Det ger oss den känsla av makt som vi annars helt saknar. Vi försöker finna åtminstone ett område i livet som vi kontrollerar helt och fullt och där ingen annan kan bestämma över oss. Ju mer kontroll vi strävar efter att ha, desto större ångest känner vi också inför livet.

Kontroll kan inte skapa trygghet

Vi kan visserligen kontrollera dammkorn under mattan och stavfel i tidningsartiklar. Vi kan kontrollera antalet kalorier i maten vi äter och känna en viss tillfredsställelse över det. Men det är viktigt att betona att alla försök till kontroll egentligen är missriktade beteenden som har sitt ursprung i vår djupa rädsla inför det faktum att verkligheten är föränderlig.  Den här rädslan är egentligen inte riktad mot personen eller situationen som vi försöker kontrollera. Rädslan är riktad mot det faktum att verkligheten hela tiden förändras. Vi vet att vi är sårbara och utsatta, men vi hoppas ändå att kontrollen ska ge oss en säkerhet och skydda oss mot oönskade förändringar. Oavsett hur mycket kontroll vi försöker skapa, är kontroll aldrig lösningen på den bakomliggande otryggheten.

Sanningen är att det egentligen inte spelar någon roll om vi försöker ha kontroll eller om vi helt släpper taget; vi kan i vilket fall som helst inte styra framtiden. Kontroll är inte en försäkran om någonting - det är bara en illusion som syftar till att skapa en falsk känsla av trygghet i våra liv.

Att leva i nuet

Vi kan lägga ner all vår energi på att försöka förutse och till det yttersta förebygga att oönskade situationer uppstår, men det är fortfarande ingen garanti för att inget oförutsett sker. Kontroll skyddar oss inte mot det faktum att verkligheten är oförutsägbar. Vi kan intala oss att vi faktiskt har kontroll över det som sker och att vi kan beräkna det, men det är bara en illusion. Kontroll ger oss inte makt över verkligheten. Det vi verkligen vill styra, låter sig inte styras. Vi kan bara uppleva trygghet i livet under förutsättning att vi slutar att se förändringar som ett hot mot vår existens. Förändringar kommer, vare sig vi lägger ner energi på att förhindra dem eller frivilligt låter dem komma. De är inte ondskefulla, utan en förutsättning för all utveckling. För att känna trygghet i tillvaron, måste vi också släppa rädslan för förändringar.

Mycket få människor kan leva i nuet, men ändå är detta vad varje människa måste sträva efter att göra. Vi lägger alldeles för mycket tid på att försöka kontrollera sådant som vi ändå inte kan kontrollera. Det är bara genom att leva i nuet som vi är verkligt levande! Utmaningen är att genomskåda vår rädsla och acceptera att vi inte kan kontrollera verkligheten, hur mycket vi än försöker. Det är inte meningen att vi ska ha kontroll över livet. Vi lever i total ovisshet om vad som händer imorgon. Men ovissheten är samtidigt det verkligt magiska med livet, som påminner oss om att leva i nuet. Din största och viktigaste uppgift är att skapa trygghet trots att verkligheten är okontrollerbar. Det finns ett syfte med att du aldrig någonsin kan kontrollera verkligheten. Syftet är att du ska lära dig leva i nuet och tillvarata och uppleva allt du har i just detta ögonblick. Du måste acceptera att du inte kan hålla fast något genom kontroll. Allt förändras och övergår i något annat. Låt insikten om att verkligheten är föränderlig bli en påminnelse om att glädjas och göra det bästa av livet just nu.

Vill du veta mer om självutveckling – gå in på hemsidan www.mentalkraftab.se

*********************************************

Lev väl!

/Lisa Danåsen Wikström
www.friskareliv.se eller .com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem